top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: FAQ

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΌΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣ;

Συνήθως η διάρκεια του ραντεβού είναι 50 - 60 λεπτά και η συνήθης συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα. Παρ' όλα αυτά η συχνότητα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του ενήλικα, του γονέα, του παιδιού ή του εφήβου. Συνεπώς, αν η ανάγκη είναι μεγάλη δύναται να πραγματοποιούνται 2 ραντεβού την εβδομάδα ή να πραγματοποιείται 1 ραντεβού το δεκαπενθήμερο, εάν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΊΑ ΜΈΣΩ SKYPE ΑΞΙΌΠΙΣΤΗ;

Η ψυχολογική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου (συνεδρίες μέσω Skype/Zoom), όπως φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, δεν διαφέρουν σε συμβουλευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα από την κλασική συνάντηση για ατομική συνεδρία στο γραφείο του ειδικού. Και στις δυο συνθήκες (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) ο ψυχολόγος εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο τις επιστημονικές του γνώσεις και τεχνικές. Με αυτό τον τρόπο, είναι εφικτή η ψυχολογική υποστήριξη και σε ενδιαφερόμενους στο νησί της Ρόδου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τέλος, πάντοτε ο ψυχολόγος ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας και το ιατρικό απόρρητο.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΣΤΟ ΠΡΏΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΎ;

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται μια εισαγωγή στο πρόβλημα, το οποίο φέρνει τον ενδιαφερόμενο στη συνεδρία, ώστε να διερευνηθεί ποια είναι η βασική ανάγκη του καθενός αντίστοιχα. Στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού, κάποιες φορές καλό θα ήταν, σε πρώτη φάση, να πραγματοποιηθεί μια πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον γονέα ή τους γονείς του παιδιού.


Επιπλέον, καταγράφονται το ιστορικό και τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου καθώς και αποφασίζεται από κοινού ένα αρχικό πλάνο, πάντα με περιθώρια τροποποιήσής του, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του συμβουλευόμενου.

ΠΏΣ ΓΊΝΕΤΑΙ Η ΕΞΈΤΑΣΗ ΕΝΌΣ ΠΑΙΔΙΟΎ ΑΠΌ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΌΓΟ;

Η ψυχολογική αξιολόγηση του παιδιού ή του εφήβου γίνεται από έμπειρους ψυχολόγους, οι οποίοι μέσω του παιχνιδιού, του ιχνογραφήματος και -όπου χρειάζεται- μιας σειράς εξειδικευμένων προβολικών και ψυχομετρικών εργαλείων, διερευνούν το ψυχολογικό προφίλ του με σκοπό τη δημιουργία της κατάλληλης θεραπευτικής πρότασης.


Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ψυχολόγος καλεί τους γονείς για να τους παρουσιάσει και να τους εξηγήσει τα αποτελέσματα στα οποία οδηγήθηκε.

Στόχος της συνάντησης είναι να γίνουν γνωστές οι ανάγκες του παιδιού και με βάση αυτές, ο ειδικός να συζητήσει με τους γονείς την παρέμβαση που προτείνει.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ;

Η συμβουλευτική είναι ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας του ατόμου και την αλληλεπίδρασή του με τον περίγυρό του. Κύριος στόχος της συμβουλευτικής είναι η διαχείριση του καθημερινού στρες, ωστόσο μπορεί να δώσει λύσεις και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις που οι άνθρωποι υποφέρουν είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό πλαίσιο.


Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στο σωματικό και συναισθηματικό τομέα, καθώς και με διαταραχές ψυχικής υγείας, να ανακουφιστούν από τη δυσφορία και να βελτιώσουν ή/και να επιλύσουν τις κρίσεις.


Εργάζεται με άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων, όπως παιδιά με θέματα συμπεριφοράς, έφηβους με μαθησιακές δυσκολίες, ενήλικες με προβλήματα στο γάμο ή στην οικογένεια, άτομα που σκέφτονται μια αλλαγή καριέρας κ.ο.κ.


ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΜΥΘΟΣ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

Σε γενικές γραμμές, ο νόμος προστατεύει το απόρρητο όλων των επικοινωνιών μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή. Καμία πληροφορία δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από το θεραπευόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που απαιτούνται από το νόμο. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν: 

  • Υποψία κακοποίησης παιδιών ή ενηλίκων που εξαρτώνται από άλλα άτομα, ή κακοποίησης ηλικιωμένων. Ο θεραπευτής πρέπει να το αναφέρει στις αρμόδιες αρχές αμέσως. 

  • Εάν ένας θεραπευόμενος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες σε άλλο πρόσωπο. Ο θεραπευτής οφείλει να ενημερώσει την αστυνομία. 

  • Εάν ένας θεραπευόμενος προτίθεται να βλάψει τον εαυτό του. Ο θεραπευτής θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεργαστεί με το άτομο, για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του, ζητώντας τη βοήθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος του θεραπευόμενου.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ;

Η κοινωνικοποίηση έχει ως στόχο το κάθε άτομο κάθε κοινωνικής ομάδας, κατηγορίας, τάξης, κλπ. να αποκτήσει ταυτότητα.

  • Αυτό σημαίνει ότι το άτομο ανήκει και λειτουργεί  μέσα σε ένα γενικότερο σύνολο.

  • Η ταυτότητά του συνδέεται με τις αξίες της ομάδας, τη συλλογική συνείδησή της, την παράδοση.

  • Να αναπτύξει το αίσθημα αυτογνωσίας.


​Η κοινωνικοποίηση ξεκινάει από τη γέννηση ενός παιδιού, ενώ συνεχίζει μέχρι το τέλος της ζωής του ατόμου. Στην παιδική και εφηβική ηλικία βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίσης των παιδιών, παίζουν: 

  • Η οικογένεια

  • Η κοινωνία

  • Το σχολικό περιβάλλον κ.ά.

​ΠΌΤΕ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΊ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΌΓΟ;

Οι γονείς συνήθως απευθύνονται στον παιδοψυχολόγο όταν:

  • Το παιδί εμφανίζει συχνά ορισμένες συμπεριφορές: ανυπακοή, επιθετικότητα, εμμονές, τικ, φόβοι, υπερευαισθησία, ακραία συστολή.

  • Υπάρχουν εμπόδια στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος. 

  • Το παιδί έχει σωματικά προβλήματα, χωρίς ιατρική αιτία.

  • Το παιδί υφίσταται ξαφνική αλλαγή και ανεξήγητη

  • Το παιδί εμφανίζει έντονες συναισθηματικές εναλλαγές. 

  • Αντιμετωπίζει δυσκολίες στην οικογενειακή δυναμική, αρνητικό κλίμα, θυμό ή κακή διαχείριση των συναισθημάτων.

  • Οι γονείς ζητούν βοήθεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως διαζύγιο ή θάνατο ενός συγγενή, μετακόμιση κ.ά.

bottom of page